Zero Trust – a hálózatbiztonsági megközelítés [2]

Ez az írás egy több részes sorozat 3. része, az előző és következő részek hivatkozásaival folyamatosan bővítem ezt a bevezetőt.
1. rész:  Zero Trust és ami mögötte van
2. rész: Zero Trust – a hálózatbiztonsági megközelítés [1]
4. rész: Zero Trust – a hálózatbiztonsági megközelítés [3]

A mai írásomban folytatom a Zero Trust hálózatbiztonsági megközelítését használó megoldások bemutatását. Korábban a gyártókat két csoportra bontottam: a régi hálózatbiztonsági szereplőkre és az új játékosokra.

Az új szereplők

A hálózatbiztonsági megközelítésben újabb szereplőnek számít a Unisys, Okta, Illumio és a Cyxtera. Az általam korábban is hivatkozott Forrester elemzés szerint mind a négy gyártó elkelő helyen szerepel a Zero Trust megoldások között – az Illumio és az Okta az egész elemzés legjobb pontszámait kapták (a korábban bemutatott Cisco és Palo Alto Networks megoldások mellett):

Vendor

SUM

Network security

Data securtiy

Workload security

People/workforce security

Device security

Visibility and analytics

Automation and orchestration

Manageability and usability

APIs

Unisys

3,705,003,003,003,003,005,005,005,003,00

Okta

3,565,001,003,005,003,003,005,005,003,00

Illumio

3,843,003,005,003,003,005,005,005,005,00

Cyxtera

3,145,001,005,003,003,003,003,003,003,00
Forrás: Forrester Wave: Zero Trust eXtended Exosystem Platform Providers Scorecard, Q4 2019

A mai írásom témája az Okta megoldása lesz.

Okta – védelem hálózati és identitás alapon

Az Okta Zero Trust megközelítése az alábbi hat elemből áll:

  • Single Sign-On
  • User Lifecycle Management
  • Multi-Factor Authentication
  • Advanced Server Access
  • API Access Management
  • Access Gateway

Az első három elem kifejezetten az identitás védelméről, valamint a megszemélyesítéses támadások elhárításáról szól. Az Okta olvasatában helyes IAM (Identity and Access Management) stratégia nélkül nem lehet korszerű védelemről beszélni – és ebben a legtöbb IT Security szakértő egyetért.

Az Advanced Server Access korlátozza az erőforrásokhoz (Windows vagy Linux szerverek, felhőben vagy hagyományos infrastruktúrán) való SSH/RDP távoli hozzáférést a Just-in-Time Access filozófiájának megvalósításával. A megoldás – hasonlóan például az SSH PrivX vagy a Cloudflare Access-hez – rövid életű tanúsítványokat (ephemeral certificates) hoz létre az azonosítás után és az erőforrások ezekben bíznak csak meg.

Az API Access Management lehetőséget ad arra, hogy a szolgáltatásainkat valamilyen API kapcsolaton keresztül elérő felhasználók vagy folyamatok azonosítását biztonságosan valósítsuk meg. Az OAuth2.0 szabványra építve biztonságos SSO-t biztosít, valamint központosított API adminisztrációt tesz lehetővé.

Az Access Gateway biztonságos elérést ad a belső webes alkalmazások felé; lényegében bármilyen alkalmazáshoz illeszthető, amely a már jól bevált intranetes azonosítási technikák valamelyikét (Kerberos, IWA, Header-Based) használja. Emellett kész integrációja van számos üzleti alkalmazáshoz: Microsoft, Oracle, IBM vagy SAP rendszerekhez is könnyen kapcsolódik.

Összefoglalás

Látható a fentiekből, hogy az Okta-nál nagyon komolyan veszik azt, hogy különböző megoldásokat integráljanak, és a gyártó nagyon jó irányba fejleszti a korábban csak identitás-menedzsmentre fókuszált portfólióját. Ha az Okta megoldásait jól használjuk, akkor nagyon közel kerülünk az elvárt nulla-bizalmi szinthez. Mivel az IT Security ezen területén sem beszélhetünk mindenre jó (silver bullet) megoldásról, az Okta további integrációt biztosít a vezető Network Security, CASB, UEM és Analytics gyártók megoldásaihoz is.

A következőkben haladok tovább a többi gyártón, jövő héten az Illumio megoldását tekintem át.

Hírdetés

4 című bejegyzés “Zero Trust – a hálózatbiztonsági megközelítés [2]” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: